Cikkek - Hegyi Gábor: Kihívások a GP-ken

Hegyi Gábor: Kihívások a GP-ken

Bf - Csütörtök 31. December 2015
Még több cikk ettől a szerzőtől

GP Lyon különlegessége az volt, hogy a verseny előtt 3 nappal tudtuk meg, hogy az új szoftvert (becsületes nevén WLTR, azaz Walter) kell használnunk a verseny alatt. Ez igazi kihívás több szempontból is.

- Egyrész fél éve használtam utoljára, amikor még olyan állapotban volt, hogy az amerikából hozott programozó srácnak kétszer kellett akkor közbelépni, hogy megmentse a versenyt az összeomlástól...
Most viszont csak skype támogatásunk lesz, annyira bíznak magukban a fejlesztők.
- A scorekeeper kollégám életében még nem látta a szoftvert.
Szerencsére volt egy tartalmas szoftver használati útmutatónk és egy sokoldalas "Ismert hibák" című dokumentum is, ami segítette a felkészülést.

De én szeretem a kihívásokat!

A kihívások már akkor megérkeztek, amikor a versenyt össze kellett rakni. Ugyanis a szoftver nem tudja kezelni a nem-angol karaktereket. Azaz már egy é betű is leállítja a futást. Namost a regisztrációs adatbázis, amiből össze kell rakni a versenyt, az - ahogy az európai nevek - tele volt spec karakterekkel. Lyonban több óra szívás és szemgúvasztás volt szükséges ehhez.
De találtunk egy jó megoldást és a Brusszeli versenyen az egész folyamat talán 10 perc sem volt és az 1800 játékos nevét megtisztítottuk a mindenféle "tisztátalan" betűtől.

Jó móka volt felfedezni, hogy a country code-ok hogyan működnek és hogyan nem. (A szoftver nem működik, ha nincs minden játékoshoz country code rendelve.) Ez a kérdés az USA beli versenyeken jóval ritkábban merül fel, mint mondjuk Európában.
A felfedezés nagyon értékes, de a verseny legalább egy órát csúszott, mire erre rájöttünk.

Izgalmas volt a szoftver egyébként, szuper funkciói segítettek abban, hogy az egyébként nagyon időigényes feladatokat több számítógépen párhuzamosan oldjuk meg.

Én azt gondolom, hogy a jövő évi GP-ken már jóval kevesebb probléma és csúszás várható majd az új szoftver miatt.

Azzal együtt is kevesebb fennakadásra számítok, hogy a mostani hosszabb GP mentes időszak alatt azt tervezik, hogy alaposan kijavítják a szoftvert az összegyűlt visszajelzések alapján.

Milyen jó is lenne!

Pro: Kihívások
Contra: Kihívások

Látványos, hogy mennyit ügyesedtünk mi - Scorekeeperek - is a két GP közt, pedig csak két hét telt el mindössze. Sokkal magabiztosabban, gyorsabban tettük a dolgunkat, illetve a verseny összerakása is kifejezetten gördülékeny volt.

Problémák persze így is akadnak időről időre, ez szinte természetes. A jó azonban az, hogy az ezek megoldására szükséges idő drasztikusan csökkent.

Gyertek jövőre még többen GP-kre! Az összes cikk listája